Evgeniy Popkuzmanov

Eugeniu (Kuzmanov, Kuzmanovich) este un pictor bulgar, de origine aromână, reprezentant al Şcolii de artă din Debar.

Evgeniy Popkuzmanov s-a născut în Debar Palanka Galichnik, Macedonia de Vest. A studiat cu unul dintre reprezentanții familiei Frckovski și cu Dicho Zograf.

În pictat biserica „Sf. Nicolae” din Gradets, Krivopalansko, iar în 1871, a pictat în biserica Sfintei Treimi din Boinitsa, Kulsko, unde au fost semnate icoanele.

Kuzmanov încearcă să-l imite pe Dicho Zograf. În 1872, a pictat în biserica „Sveti Spas” din satul Skopje Tsreshevo, unde a lăsat semnătura sa.

În 1880, împreună cu Ianov și Alekso Vassilev, a pictat biserica „Înalţări Domnului” din satul Katina.

În 1884, pictează pentru biserica din Sofia „Sf. Parascheva”, a lucrat cu Alexo Vasilev la Vidin, în biserica “Înalţări”. Apoi merge și în Serbia în 1886. Spre sfârșitul vieții, s-a întors la Galichnik.

În 1880 pictează Sf. Nikolae din Vrav, în 1888, a lucrat catapeteasma „Adormirea Maicii Domnului” în Gotovusha şi probabil biserica românească din Cumbair.

A murit pe 20 iulie 1888.

Sursa

2 Responses

  1. […] sunt opera meșterului Lazăr Alexiev, iar unele icoane sunt opera lui Alekso Vassilev și Evgheni Popkuzmanov. Biserica prăznuiește pe 28 octombrie – Sfânta Parascheva, 10 februarie – Sfântul Mucenic […]

  2. […] 1872, Yevgeny Popkuzmanov a lucrat în templu, iar în secolul al XX-lea, biserica a fost pictată de Dimitar […]

Leave a comment