Tipografia lui Jovan Kaulici din Pancevo

Jovan Kaulici, de origine aromana (tatal Konstantin, fratele Damjan), a deschis prima tipografie la Pancevo în iunie 1848, care era de profesie librar. Împreună cu fratele său, a fondat o tipografie la Novi Sad în 1843, care mai târziu a devenit proprietatea sa.

În Novi Sad, a tipărit diverse modele și piesa de teatru “Pohvala Karađorđu”. În tipografia sa au fost tipărite și proclamațiile Consiliului principal din Sremski Karlovci în timpul Revoluției din 1848-1849 si peste douăzeci de proclamații au fost tipărite în sârbă, maghiară și germană, așa că a fost condamnat și închis. Când a fost eliberat, s-a mutat, împreună cu tipografia, la Pancevo. A tipărit cărți în sârbă, mai ales la comandă. După ce a ajuns la Pancevo, a tipărit “Poemul de frontieră” al lui Vase Zivkovic (aroman), iar în 1850 a publicat cartea “Whist Rules” tradusă din germană de Aleksa Stanojevic. El a tipărit Calendarul popular sârb “Pentru Patrie și folos public” in 1851. În 1854, a închiriat tipografia lui Anton Sibenhar și a plecat la Novi Sad, iar doi ani mai târziu i-a vândut tipografia.

A murit în 1858.

Biografie: Miroslav M. Jovicin, JELINI STAROG NOVOG SADA KAO DEO GRCKE DIJASPORE-Drugo, dopunjeno izdanje, KOLIKO SE POZNAJEMO, iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini si Arhiv Vojvodine – Društvo arhivskih radnika Vojvodine

Konstantin Kulici

Sursa

Art. identic

Leave a comment