Familia de vlahi Sankovici

Soții Sanković sunt o familie de boieri de origine vlahă din Bosnia medievală, domni ai regiunii Hum.

Sanko Miltenović, fiul lui Milten Draživojević, este considerat urmașul lui Sanković, iar Milten era fiul lui Dražen Bogopenc (Bogopanković). Dražen, un nobil din Nevesinje al cărui nume a fost înregistrat pentru prima dată în anul 1306.

Milten Draživojević, este menționat pentru prima dată ca susținător al banului Stefan al II-lea Kotromanić și a fost liderul său militar împreună cu mercenarul Ružir. Milten este menționat în campaniile militare ale armatei bosniace, unde e descris ca un lider militar distins. În vara anului 1336, Milten și Ružir sunt menționați ca susținători ai regelui Stefan Dušan. Ultima mențiune despre Milten este din 1343 și i-a succedat fiul său Sanko; pe lângă Sanko, a avut un fiu, Gradoj, și o fiică, Radača, care s-a căsătorit cu Nenec Čihorić.

Primul document păstrat despre Sanko Miltenović datează din 1335, când este menționat împreună cu tatăl său. În 1368, a făcut o alianță cu vlahul Nikola Altomanović, cu care a ocupat teritoriile Gojislavei Vojinović și a venit cu o armată la granița cu Dubrovnik. Văzând pe Sanko un pericol pentru Republică, locuitorii din Dubrovnik și-au propus rapid să-l cucerească pe Miltenović de partea lor, ceea ce au reușit să facă. Sanko s-a împăcat cu banl Tvrtko, iar când Altomanović a atacat Dubrovnik, Sanko Miltenović s-a trezit în fruntea armatei bosniace care era împotriva lui Nikola Vojinović Altomanović. Moartea lui Sanko Miltenović este considerată a fi în iulie 1370, când, potrivit lui Mavr Orbin, a fost ucis într-o luptă cu Nikola Altomanović. După moartea lui Sanko Miltenović, fiii săi Beljak și Radič l-au moștenit.

Beljak preia conducerea teritoriilor tatălui său. La 15 aprilie 1391, frații Beljak și Radič și-au vândut moșiile din Konavle către Dubrovnik fără știrea regelui Stefan Dabiša.

Sandalj Hranić l-a atacat pe Radič și și-a însușit teritoriile. . Cu acea ocazie, a fost capturat și nu se știu multe despre moartea sa.

Mormântul familiei Sanković este situat în satul Biskupovo, lângă Konjic, unde sunt îngropați Milten, condamnatul Sanko, Gradoje, Radič și soția sa Gojislava.

Fiica lui Radača, Milten, a devenit călugăriță și a fost numită Polihranija, mănăstirea ei este situată lângă mănăstirea Zavala din Popovo polje.

Biografie: Esad Kurtović, KONJ U SREDNJOVJEKOVNOJ BOSNI

Stema familiei Sankovici

Sursa

Leave a comment